Wat is Zen & Fitness?

Zen & Fitness is een combinatie van oefeningen uit het lichaamswerk, (waardoor je je meer bewust wordt van en je prettiger voelt in je lichaam) en Actieve Meditaties (door te mediteren kom je dichter bij jezelf, tot je kern en kun je innerlijke rust ervaren).

Door de lichaamswerk oefeningen en Actieve Meditaties kun je je dagelijkse spanning, stress en onrust te lijf gaan. Je krijgt meer inzicht in jezelf en je komt steviger met je voeten op de grond te staan. Hierdoor ben je beter in staat om met je dagelijkse uitdagingen om te gaan en krijg je meer plezier in je leven.

Uitleg over lichaamswerk

Wilhelm Reich is de grondlegger van de lichaamsgerichte therapie. Hij was een leerling van Freud en legde als eerste het verband tussen lichaam en geest, waarbij hij veel ontdekkingen deed over het belang van adem, levensenergie en spierpantsering. Het basisbeginsel van lichaamswerk is het principe van expansie en contractie, lading en ontlading. Wij hebben gaandeweg geleerd om onze spontane energie te onderdrukken omdat dit werd gevraagd van de omgeving waarin we opgroeiden (cultuur, gezin, omgeving) of nodig was voor onze overleving. Ons lichaam kan omgaan met overprikkeling, maar waar er teveel of een te lange overprikkeling was en er geen mogelijkheid was om dit te ontladen, de stress kwijt te raken, ontstaat er een blijvende overlading en een chronisch spanningspatroon ontstaat. Dit zorgt voor blokkades in het lichaam, waardoor de lichaamsenergie niet meer vrij kan stromen. Door die delen van het lichaam weer in beweging te brengen die vast zijn gaan zitten, komt er weer beweging in de spierlagen en meer zuurstof. Daardoor kan de levensenergie weer toegang krijgen zodat vrije expressie weer mogelijk is.

Ik kan niet mediteren! Mediteren is moeilijk!

Veel mensen hebben het beeld van meditatie dat je lange tijd stil moet zitten en niks meer mag doen of denken. Daardoor is het idee ontstaan dat mediteren saai en moeilijk is en dat het daarom niets voor hen is.
Het is inderdaad lastig om in ons hectische, vaak stressvolle bestaan opeens stil te gaan zitten en dan ruimte te ervaren. We merken dan vaak dat we ons helemaal niet kunnen concentreren en dat ons hoofd juist overvol zit. Niks ruimte! Wat nou mediteren! Het kan echter ook op een andere manier.

Er bestaan meditatievormen die daarop inspelen: dat zijn de actieve meditaties. Deze zijn ooit door de leermeester Osho en zijn medewerkers bedacht voor de moderne, westerse, hectische mens en beginnen altijd vanuit beweging, activiteit.

In onze huidige samenleving hebben we vaak last van spanning, drukte en onrust. Vaak willen we dit niet voelen en gaan we bijvoorbeeld televisie kijken om te ontspannen. Of we gaan in ons hoofd zitten piekeren. Of we schieten in een verslaving. Dit verhelpt het probleem echter niet.
Als we eerst ruimte geven aan de onrust, ontstaat er ruimte in onszelf en kunnen we ons bewustzijn ervaren, onze kern. Dit ervaren geeft rust, balans, energie en verbinding in ons dagelijks leven. Actieve meditaties ruimen blokkades op. Hierdoor kunnen we makkelijker meegaan met de stroom van het dagelijks leven.

Zen & Fitness is ontwikkeld door Lucas van Gool, van het Life Force Fitness instituut in Amersfoort. Voor meer informatie: www.zenenfitness.nl